Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс Уърлд пресфото“ за снимката

...
Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс Уърлд пресфото“ за снимката
Коментари Харесай

Снимка на палестинка, прегърнала мъртвото тяло на племенничката си, спечели фотоконкурса World Press Photo

Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс „ Уърлд пресфото “ за фотографията на палестинка, прегърнала тялото на петгодишната си племенничка в линията Газа, заяви организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Снимката е направена на 17 октомври в болница „ Насър “ в град Хан Юнис в южната част на Газа, до момента в който фамилии търсят родственици, убити по време на израелските бомбардировки в палестинския анклав.

Спечелилата премията фотография демонстрира 36-годишната Инас Абу Маамар, която плаче в моргата на болничното заведение, до момента в който държи телцето на Сали.

„ Мохамед одобри новината за премията със примирение, като сподели, че това не е фотография за празнуване, само че че прави оценка признанието за нея и опцията да бъде оповестена пред по-широка публика “, съобщи на днешната гала в Амстердам световният редактор за фотоси и видео на Ройтерс Рики Роджърс.

Обявявайки годишните премия, основаната в Амстердам фондация „ Уърлд пресфото “ съобщи, че е значимо да се признаят заплахите, с които публицистите се сблъскват, когато отразяват спорове. От фондацията означиха, че 99 публицисти и чиновници на медии са починали, до момента в който са отразявали войната сред Израел и „ Хамас “, откакто палестинската формация нападна южната част на Израел на 7 октомври и Израел отговори, започвайки военно нахлуване в Газа.

„ Работата на пресфотографите и документалните фотографи по света постоянно е доста рискована “, съобщи Джумана ел Зейн Хури, изпълнителен шеф на организацията.

Тридесет и девет годишният палестинец Мохамед Салем работи за Ройтерс от 2003 година Той печели състезанието и през 2010 година

Журито съобщи, че фотографията на Салем, спечелила тази година, „ е композирана с грижа и почитание, показвайки преносен и дословен взор на невъобразима загуба “.

„ Почувствах, че фотографията обобщава какво се случва в линията Газа “, заяви Салем, когато фотографията за първи път беше оповестена през ноември предходната година.

Журито излъчи спечелилите от 61 062 поръчки от 3851 фотографи от 130 страни.

Фотографът Лий-Ан Олуадж от Южна Африка завоюва в категорията „ История на годината “ със фотоси, документиращи развиването на старческата деменция в Мадагаскар.

Категорията за дълготрайни планове бе извоювана от Алехандро Сегара от Венецуела за серията фотография „ Двете стени “, снимани за „ Ню Йорк Таймс “ и „ Блумбърг “.

Украинският фотограф Юлия Кочетова завоюва премията за отворен формат с „ Войната е персонална “, която документира войната в нейната страна, като преплита фотоси, лирика, аудио и музика в документален жанр.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР